T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - Konak Özel Eğitim Meslek Okulu

REHBERLİK

REHBERLİK SERVİSİ

Bireylere çağdaş dünyanın gereksinimi olan, mutlu ve üretken insanlar olabilmeleri için gerekli olan niteliklere ulaşmaları amacıyla yapılan yardımdır, rehberlik. Bireylerin kendini tanıması, geliştirmesi, kendisine ve çevresine uyum sağlaması, sorunlarını çözmesi ve sağlıklı kararlar verebilmesi için yine uzman kişilerce yapılan yardımların tümüne psikolojik danışma diyoruz. Bu anlamda psikolojik danışma rehberliğin içinde yer alan bir süreçtir.Okul içinde yönetim(müdür), öğretim hizmetleri (öğretmenler) ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri bir üçgen oluşturacak şekilde okul denen sistemin asıl yürütücü gücünü oluştururlar. Bu sistemin işlemesinde rehberlik hizmetleri sorunlarla uğraşır. Ama asli görevi sorunları çözmek değil, sorunlara çözüm yolları üretmektir. Rehberlik hizmetleri yürütülürken bazı ilkeleri uygulamak gerekir.

  

Her birey saygıya değer varlıktır.

Hizmetin yürütülmesinde gönüllülük esastır.

Gizlilik sistemin temelidir.

Okul denen sistem içinde tüm bireylere yöneliktir.

İşbirliğini gerektirir.

Eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.

Rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi temel olarak, bireyi tanıma ve tanıtma, duruma alıştırma (uyum sağlama), yöneltme şeklinde gruplandırılabilir.

Bireyi tanıma ve tanıtma: Her birey kendine özgü,biriciktir. Bu nedenle diğerlerinden ayrılırlar. Rehberlik öncelikle çeşitli teknikler kullanarak bireyleri tanır, onu fark eder. Toplumsal bir varlık olan insanın diğer insanlarla birlikte uyum içinde yaşayabilmesi için her bireyin kendisini tanımasına yardımcı olur.

Duruma Alıştırma (Uyum Sağlama): Her canlı yeni bir ortama girdiği zaman, yabancılık hisseder. O ortamı tanımaya çalışır. O ortamdakilerde onu tanımaya çalışır. Rehberlik, burada hem yeni gelenin ortama alışmasına hem de ortamın yeni geleni kabul etmesine yardımcı olur. Ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde yol gösterir.

Yöneltme: Bireyler, belli bir düzeye ulaştıklarında artık o ortamdan ayrılmaları ve yeni bir ortama geçmeleri gerekir. Bu geçişin doğru ortama yapılabilmesi için bireyin yönlendirilmesi, yol gösterilmesi gerekir. Yöneltme işlemi bu görevi yapar.Tüm bu işleri yürüten rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri birey üzerine odaklanır. Bunu yaparken bütün birimlerden destek alır. (yönetim, öğretmen, uzman kişiler, veliler, hizmetliler vb.)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 09.02.2023 20:11 - Görüntülenme: 10521
  Beğen | 3  kişi beğendi